bakservice


De externe bakservice van Ateljee SV is geschikt voor zij die thuis wel met klei kunnen werken, maar geen oven ter beschikking hebben om hun werk te bakken. 

 

- Instel kost €6

- Ruwbak bak €8/kg (960°C)

- Glazuur bak €12/kg (1050°C - 1150°C - 1250°C - 1300°C) Meestal stook ik steengoed 1240°, afhankelijk van een andere temperatuur is het wachten tot er een volledige oven kan gevuld worden. 

- Wij zij niet verantwoordelijk voor eventuele bakschade (door bv een ander produkt dat schade verricht) of bakbarsten.

 

Binnenbrengen en afhalen

Binnenbrengen en afhalen van je werk kan telkens na afspraak

Aan welke voorwaarden moet mijn werk voldoen?

KLEI

Klei zal enkel gebakken worden indien het steengoedklei is en het etiket van de klei getoond kan worden. Dit omwille van de juiste baktemperatuur. Je kan ook klei aankopen via ons atelier, maar is geen vereiste.

GLAZUUR

Glazuren worden enkel gebakken op vertoon van het etiket, opnieuw omwille van de juiste baktemperatuur.

BAKKEN

Het laden van de ovens wordt door ons gedaan. Dit gebeurt met de grootste zorg, in geval van kwetsbaar werk zal er gevraagd worden om samen te laden. Er wordt geen verantwoordelijkheid genomen voor onvoorziene zaken, iets dat toch niet in zijn geheel de oven in of uit gaat.

Bij breuk na het bakken worden ook die bakkosten altijd aangerekend. Dat is nu eenmaal het risico van werken met keramiek. Breuk hoort er af en toe bij, ook bij de besten. Gemiddeld genomen is er 10% dat uitvalt.

TEMPERATUREN

Ruwbak: 960°C (soms 1000°C)
Hoogbak: 1240°C

MAXIMALE AFMETINGEN

500 x 530 x 720 mm binnenzijde

 

 

Hoeveel kost het om keramiek te maken?

Het proces om van klei een mooi afgewerkt keramisch object te maken, vergt heel wat stappen: de ruwbak tot ongeveer 1000°C, het glazuren, en de hoogbak tot minstens 1240°C. Tijdens dit proces worden vaak kostbare grondstoffen en energie verbruikt. Ook het in- en uitladen van de ovens is een arbeidsintensieve bezigheid.

Sta dus even stil bij welke objecten je écht wil laten bakken.
Keramiek maken doe je omwille van de vreugde van het creëren, maar verlies daarbij de kostprijs niet uit het oog!